گرین وال و آنچه که باید درمورد آن بدانید
گرین وال (green wall) و یا دیوار سبز؛ همانطور که از نامش پیداست، دیواری پوشیده از گل و گیاه است. درواقع گیاهان به صورت عمودی در بستر دیوار شکل می گیرند. و نمای بسیار ساده یک محیط را به ظاهری بسیار شیک نیز تبدیل می نماید .
همانطور که گفته شد اجرای صحیح و با رعایت اصول مهندسی این نوع طرحی هرچند کوچک ، باعث خلق نمایی بسیار منحصر به فرد و لاکچری در دکوراسیون داخلی نیز محسوب می شود. اما همانطور که گفته شد این نوع ایده نیازمند بکارگیری اصول مهندسی خاصی است که می تواند به رشد و سرسبزی گیاهان بدون ایجاد کوچک ترین مشکل نیز کمک نماید. ایجاد و طراحی این دیوار می تواند در جاهای مختلف ساختمان نیز اجرایی شود و جلوه ای چشمگیر را بوجود بیاورد . حتی بر روی ستون و دیوار اصلی فضای داخلی ، یا دیوار های محیط بیرون و فضای کاملا متفاوت را ایجاد نماید.
می دانید که امروز به دلیل مهاجرت بیش از اندازه افراد از روستا ها و شهر کوچک به شهر های بزرگ باعث شده ساخت و ساز ساختمان و برج ها با رشد روز افزون مواجه شود. به همین علت فضای سبز کمتری در شهرهای بزرگ نیز به چشم می خورد. و یا لااقل افراد فرصت گشتن در فضای سبز را ندارند.
بر همین مبنا طراحان و دیزاینر ها سعی کرده اند که فضای سبز هر چند با فضای بسیار محدود را در فضای داخلی وارد کنند. اما گذشته از این موضوع وجود گل و گیاه می توانند با هر محیط و سبکی منطبق و هارمونی خاصی را با اجزای خانه نیز ایجاد نمایند و آن را به دیزاینی بسیار محبوب و پرطرفدار در ویلا شهرکی نیز تبدیل کند.
اما نام های مختلف این دیوار : گرین وال ها با نام های دیگر نیز شناخته می شوند از جمله : باغ های عمودی ، دیوار های زیستی و یا با نام علمی دیوارهای پیچیده گیاهی عمودی (VCWV ) . در ادامه با ما باشید تا مزیت هایی مختلف آن را بیان کنیم:
انواع گیاهان مناسب برای دیوار سبز:
گیاهان برای گرین وال بسیار متنوع هستند که می توانند طبق سلیقه و نگهداری و بودجه شما نیز انواع متفاوتی داشته باشند . از جمله گیاهان استفاده شده در اجرای گرین وال می توان به گیاهان زیر اشاره کرد:
- سرخس لانه پرنده ای
- پتوس طلایی
- سرخس شاخ گوزنی
- عروس چمن
- سرخس شمشیری
- عروس چمن
- پاپیتال
- دراسینا
- اسکینانتوس
- انواع ساکولنت ها
شاید برای جالب باشد بدانید که از سبزیجات هم می توانید در گرین وال خود استفاده کنید و در این موضوع هیچ محدودیتی نیز در کار نیست . از جمله
- اسفناج
- مریم گلی
- یاسمن
انواع دیوار سبز :
دیوار، در اجرای این پرژه از موارد مهم محسوب می شود چراکه به عنوان بستر و تکیه گاه برای گیاهان به حساب می آید.
- گرین وال مدولار : در این نوع گرین وال داربست و یا پنل هایی از جنس استیل گالوانیزه نصب می شود تا تکیه گاه گیاه رونده به حساب بیاید . این نوع داربست ها به دلیل اینکه فرم پذیری می توانند نمونه ایده آلی برای این کار به حساب بیایند.
- گرین وال کابلی : اگر سلیقه شما بکار بردن گیاهان پر شاخ و برگ است این نوع دیوار توانایی نگه داری آن را دارد. سیستم کابلی عموما از یک سری توپک ها تشکیل شده اند که بر روی دیوار نصب می شوند و جنس آن فولاد ضد زنگ است. این توپک ها توانایی آن را دارند که کابل ها را از داخل خود عبور دهند و کشش و انقباض در آن ها ایجاد نمایند.
- گرین وال شبکه ای : گرین وال شبکه ای به دلیل توری بودن از وزن بسیار سبک برخوردار است. تورها بسیار منعطف بوده و به همین سبب طرح هی متنوعی را ایجاد کرد
- گرین وال نمد پلیمری : این سیستم سرتاسر از نمد تشکیل شده و به همین دلیل این خاک می تواند زهکشی بسیار عالی داشته باشد این نمد به شکلی مشخص تا می خورد و بر روی قاب زیر ساختش قرار می گیرد. یک یا چند محفظه و گلدان برای کشت عمودی بصورت ردیفی ایجاد می شود و گیاه در غلاف اولیه قرار می گیرد. این روش از روش های دیگری که پیش تر گفته شد جدیدتر است و مزیت های بیشتری نیز نسبت به سیستم های قدیمی دارد.
- گرین وال هیدرویونیک : در این روش بستر کشت گیاهان بر پایه آب است و دیگر خاکی وجود ندارد تا گیاه در آن کشت شود. تمام مواد غذایی مورد نیاز گیاه نیز از طریق آب تامین می شود. از مزیت های این روش می توان به استفاده از تنوع بیشتر گیاهان، ضخامت کمتر، سبک بودن و امکان طرح پذیری بالا اشاره نمود.
مزیت های متعدد دیوار سبز
اما شاید برای شما جای سوال باشد که این دیوار ها در کنار جنبه زیبایی که به محیط می بخشد مزیت دیگری دارا است ؟ بر اساس تحقیقات بسیار زیاد در دانشگاهای علمی کانادا ، این نتیجه صورت گرفته که تاثیر گل و گیاهان بسیار فراتر از موارد زیبایی بوده . چراکه می توانند در ارتقای تصمیم گیری ، نشاط و در نهایت افزایش راندمان کاری کارمندان نیز موثر باشد.
افزایش ارزش بنا : بدیهی است که اجرای صحیح این نوع دیوار در ساختمان می تواند نمای منحصربه فردی را بجای بگذارد به طوری که باعث شده از بقیه ساختمان ها متمایز شود و برای مخاطبان نیز امتیاز ویژه ای نیز به حساب بیاید و ارزش بنا را بالا ببرد.
زیبایی دکوراسیونهای داخلی و خارجی : گرین وال از لحاظ بصری بسیار زیبا است و می تواند چشم انداره خیره کننده ای را ایجاد نماید. این نوع طراحی به نوعی طبیعت کوچک بوده که می تواند انرژی و حس شادابی را برای فرد ایجاد می نماید.
هوای تمیز با گرین وال : می دانید که یکی از معضل های شهر های بزرگ هوای بوده است . شما می توانید با وارد کردن این مورد به طراحی ساختمان خود این مورد را تا حدی برطرف نمایید و تا حد زیادی به تعادل رطوبت و دما نیز کمک نماید.
روح بخشیدن به محیط : گیاهان از موجودات زنده به حساب می آید که کمی تواند بهفضای سرد و خشک شما روح ببخشد شما می توانید با وارد کردن آن شاهد افزایش راندمان کاری و ایجاد نشاط کار کنان خود باشید.
شابد برای شما جالب باشد بدانید که این نوع دیوار می تواند عایق گرما ، سرما و صدا باشد.
خیلی از اوقات پیش آمده که دیوار ها نمای خوبی نداشته باشند و دکوراسیون منزل نیز آسیب بزنند به همین دلیل این نوع دیوار می توانند نمونه ای فوق العاده برای پوشاندن این نواقص به حساب بیاند.
اما می دانید که برای داشتن چنین طراحی رعایت چند نکته الزامی می باشد :
- بررسی آب و هوا محل مورد نظر از نظر خشکی و یا آلودگی زیاد ، رطوبت ، نور
- انتخاب گیاه متناسب با محیط
- از بین ببردن آفات گیاهی
- زهکشی مناسب
- رسیدگی به گیاهان در فصول مختلف
- برنامه ریزی دقیق در آبیاری
- نور پردازی برای چند برابری نما
معایب :
می دانید که اجرای این پروژه دارای معایبی هم است که نباید از آن غافل شد چراکه به مرور زمان خود را نشان می دهد . این مشکلات عبارتند از:
- مشکل زهکشی برای گیاهان
- نفوذ ریشه به بافت اصلی دیوار در زیر دیوار سبز
- سنگینی بر روی دیوار اصلی ساختمان و در نتیجه احتمال نشست آن
- سختی در نگهداری و رسیدگی به گیاهان در دیوار سبز
- ایجاد بستر مناسب برای ورود حشرات به داخل ساختمان
- آلرژی افراد ساکن در ساختمان به برخی از گیاهان در دیوار سبز