با بلوک سفالی و استفاده از آن در ویلاهای شمال آشنا هستید؟
ویلاهای شمال به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و اقلیمی، همواره در انتخاب مصالح تا حدی با محدودیت مواجه بودهاند. زمانی که افراد قصد سرمایهگذاری در ویلاهای شمال را دارند، به دنبال این هستند که بهترین ویلا از نظر مرغوبیت مصالح را خریداری کنند، یعنی ساختمانی که در درازمدت بر اثر مواجهه با عوامل جوی کیفیت خود را از دست ندهد و عمر مفید بیشتری داشتهباشد.
این مورد، گزینههای متعددی را در بر میگیرد، از سفت کاری ویلاهای شمال گرفته تا مصالح به کار رفته در استراکچر، نما و نازککاری ساختمان!ولی در این مطلب بیشتر میخواهیم به بلوکهای سفالی و موارد استفاده از آنها در ویلاهای شمال بپردازیم. این بلوکها اساسا چگونه تولید میشوند و مورد مصرف آنها در کجاست و از سوی دیگر، مزایا و معایب آنها در چیست؟در مقایسه با سایر بلوکهای ساختمانی چگونه عمل میکنند و آیا استفاده از آنها در ویلاهای شمال مقرون به صرفه است یا خیر.اگرچه بهترین کار، مراجعه به متخصصین و استفاده از تجارب آنها در رابطه با مصالح مناسب ویلا در شمال است، و یا میتوان به نمونههای موفق موجود نگاهی انداخت و با بررسی آنها تشخیص داد که مثلا برای یک ویلا در مازندران، بهترین مصالح چه مصالحی میتواند باشد.در ادامه با ما همراه باشید تا به آشنایی بیشتر با بلوک سفالی و موارد استفاده آن در ویلاهای شمال بپردازیم.
بلوک سفالی چیست؟
Clay block، یا بلوک سفالی، بلوکی است که از خاک رس، آهک و آب ساخته شدهاست و روش مخصوصی را برای به عمل آمدن طی میکند. در ابتدا گل را آماده و قالبدهی کرده و پس از برش آن، بلوک را خشک میکنند. این بلوکها را به کوره منتقل کرده تا در دمای 900 درجه سانتیگراد، پخته شوند.
زمانی که میخواهند بلوکها را وارد کوره کنند، باید دقت شود که تر نباشند و رطوبتشان به حدی باشد که ترک نخورده و شوک حرارتی به آنها وارد نشود. بلوکهای سفالی، تراکم بیشتری به نسبت بلوکهای سیمانی دارند.آنها انواع متفاوتی دارند، و اغلب دستهبندی این موارد بر اساس ابعاد آنهاست. این بلوکها به بلوکهای 7،10 و 15 سانتیمتری تقسیم شده و یا معمولی هستند و یا فومدار. با توجه به محل استفاده بلوک و اینکه در کجا به چه قطری از مصالح نیاز داریم، از ابعاد متفاوتی استفاده میکنیم.
بلوک سفالی 7 سانتیمتری
اگر دیوار قطر کمی داشتهباشد از این بلوک استفاده میشود. برای مثال در دیوارهای نازک جدا کننده، دیوار اطراف آسانسور، دیوار راهپله و … از این بلوک بیشتر استفاده میشود. این بلوک در دسته بلوکهای مقرون به صرفه قرار دارد که میتوانید در موارد مشابه آن را در ویلاهای شمال به کار ببرید.بلوکهای 7 سانتیمتری، 3 الی 4 حفره دارند و سایز آنها 20*20*7 است.
بلوک سفالی 10 سانتیمتری در ویلاهای شمال
از این بلوک در مواردی مثل دیوار بین اتاقها و یا جداسازی دیوارهای داخلی ساختمان، استفاده میشود. بلوک سفالی 10 سانتیمتری نوعی عایق مناسب محسوب میشود و ابعاد آن 10*10*20 است، با 5 تا 6 حفره.
این بلوک با دو روش تولید میشود، یا آفتابی و یا خشککن. مهمترین تفاوت این دو نوع روش، تفاوت در ظاهر ایجاد شدهاست، به صورتی که بلوکی که با خشککن تولید شدهاست، از نظر زیبایی ظاهری بهتر و با اسلوبتر است.
بلوک سفالی 15 سانتیمتری
اگر دیواری با ضخامت زیاد مورد نیاز باشد، از این بلوک استفاده میکنیم. مثلا دیوارهای پیرامون ساختمان! این بلوک با این میزان ضخامت، از ورود صوت مزاحم جلوگیری کرده و تبادل صدا را کاهش میدهد، از سوی دیگر کاهشدهنده تبادلات حرارتی نیز هست.این سفال در ابعاد 15*20*20 موجود بوده با وزنی حدود 3 کیلوگرم.نوع دیگر این سفال، بلوک سفالی 15 سانتیمتری فومدار است که بسیار کاربردی است. عایق بودن ساختمانها مقولهای است که روز به روز اهمیت بیشتری مییابد و از موارد ارزشمند در مورد یک ساختمان است، چرا که از یک سو اتلاف انرژی نداریم و از سوی دیگر، آسایش ساکنین را به همراه دارد. این نوع بلوک که در آن از فوم یا یونولیت بهره برده شدهاست، یکی از بهترین نمونهها برای کمک به عایق کردن ساختمان در ویلاهای شمال و سایر موارد است.
کاربرد و مزایای بلوک سفالی در ویلاهای شمال چیست؟
- در ساخت دیوار آسانسور
- ساخت تیغه جدا کننده
- ساخت سقف
- ساخت کف ساختمان
از طرفی، مزایا عبارتند از:
- کیفیت بالا، در واقع نسبت به سایر بلوکها با همین اندازه، بلوک سفالی کیفیت بالاتری دارد.
- قابلیت تحمل بار لوستر و آویز و نصب توسط پیچ و رول پلاک
- عایق مناسب در برابر حرارت
- عایق مناسب در برابر صوت
- تراکم بالاتر نسبت به بلوکهای سیمانی
معایب استفاده از بلوک سفالی در ویلاهای شمال
هیچ مصالحی عاری از معایب نیست، در رابطه با بلوک سفالی این موارد عبارتند از:
- نسبت به سایر بلوکها، مقاومت فشاری کمتری دارد
- برای هموار کردن سطح کار، باید از زیرسازی ضخیمتری بر روی این بلوک استفاده کرد.
- این بلوک به نسبت سنگین است، برای مثال خیلی سنگینتر از بلوک لیکاست و ما در ساختمانسازی بیشتر به دنبال سبکسازی سازه هستیم.
- ممکن است در حمل و نقل با شکستگی مواجه شود.
- اگر خاک رس به آهک آلوده شود، در سطح گچ با ترک مواجه میشویم.
- امکان وجود انحنا در ظاهر به دلیل پخت در کوره.
- شکستگی و پرتی در صورت تخلیه بی دقت بار در زمان تحویل.
- بهرهبرداری زیاد از خاک رس برای ساخت این بلوک، برای طبیعت مضر است.
- این بلوک باید در برابر رطوبت محافظت شود.
- بلوک سفالی بهتر است یا آجر؟
قبل از هرچیز باید به کیفیت مصالح استفاده شده در هر یک از این دو مورد دقت کرد، بعد تصمیم گرفت کدام یک برای ویلاهای شمال مناسبتر هستند. با این حال، سرعت تولید آجر به نسبت سفال بالاتر است. علاوه بر این در تولید آجر به شن، آهک و آب بسنده میکنیم و سفال از نظر قیمت بسیار مناسبتر از آجر است.
مقایسه بلوک سفالی و بلوک سیمانی
نوع دیگری از بلوک که بسیار مورد توجه سازندگان است و در ساخت و ساز ویلاهای شمال نیز مورد استفاده قرار میگیرد، بلوک سفالی است. در اینجا بلوک سیمانی سبک و بلوک سفالی را با هم مقایسه میکنیم.
- بلوک سیمانی از بلوک سفالی بزرگتر است.
- فرآیند تولید این دو بلوک بسیار متفاوت است. در ساخت بلوکهای سفالی از دستگاه اکسترودر استفاده میکنیم ولی در ساخت بلوک سیمانی از دستگاه هیرولیک با فشاری خاص بهره برده میشود.
- آجرهای سفالی نسبت به بلوکهای سیمانی، مقاومت بالاتری در برابر یخ زدگی دارند.
- بلوکهای سیمانی به همان راحتی که شکل و رنگ میپذیرند، به مرور زمان رنگ خواهند باخت، ولی بلوک سفالی رنگی ماندگار دارد.
- هزینه ساخت بلوک سفالی کمتر است.
- طول عمر بلوک سفالی بسیار بیشتر از بلوک سیمانی است.
- مقاومت فشاری بلوک سیمانی بیشتر است.
- رنگ بلوک سفالی رفته رفته پوسته پوسته میشود ولی در بلوک سیمانی همچین موضوعی وجود ندارد.
- کیفیت بلوکهای سیمانی بسیار بهتر از بلوک سفالی است، به ویژه این بلوکها زمانی که از ارتفاع میافتند، شکستگی کمتری دارند.